cosine: lancering eerste HyperScout succesvol!
vuurdoop eerste geminiaturiseerde hyperspectrale camera

Vanochtend, om 8:51 CET, is de lancering van de eerst HyperScout, vanaf de Jiuquan Satellite Launch Center in China, succesvol verlopen. Een paar minuten later zijn de satellieten van de raket, Long March 2D, losgekomen. HyperScout is de eerste geminiaturiseerde slimme hyperspectrale camera.

Satelliet
HyperScout bevindt zich aan boord van de GomX-4B nanosatelliet van de European Space Agency, in een baan van 503 km vanaf de aarde. Om 15:03, de tweede keer dat de satelliet GomSpace in Aalborg, Denemarken passeerde, werd er voor het eerst contact gemaakt met het grondstation.

Toepassingen
Clienten van cosine kunnen vanaf nu zelf een HyperScout de ruimte in sturen om gegevens te verzamelen om de kans op bosbranden, overstromingen, begroeiing en veranderingen van het aardoppervlak te monitoren. Hoe meer HyperScouts, hoe vaker de updates over het te monitoren gebied.

Partners
HyperScout is gebaseerd op een ontwikkelingstraject onder leiding van het Nederlandse bedrijf cosine. Het project om de eerste HyperScout te ontwikkelen, bouwen en lanceren, werd door ESA gefinancierd, met steun van de nationale ruimtevaart instituten: Netherlands Space Office, BELSPO en Norsk Romsenter. cosine heeft samengewerkt met consortium partners S&T, TU Delft, VDL en VITO.